Historien om Jason og Argonauterne
(heraf navnet Argonaftes)
Pernille Flensted-Jensen, Institut for Græsk og Latin, Københavns Universitet
spacer.jpg (516 bytes)
spacer.jpg (516 bytes)
argo_maend_jpg.jpg (19563 bytes) Historien om Jason og Argonauterne er en meget gammel græsk myte. Den nævnes i den allerældste græske litteratur, der er overleveret i Homers Odysse og Hesiods Theogoni fra ca. 700 f. Kr.

Jason var af kong Pelias i Thessalien blevet pålagt at hente Det Gyldne Skind fra Kolchis ved Sortehavets kyst, hvis han ville vinde sit kongerige tilbage. Det Gyldne Skind var skindet fra en gylden vædder, som havde båret den thebanske prins Phrixos bort fra sin hadefulde stedmoder. Phrixos blev vel modtaget i Kolchis og forærede senere kongen skindet.

For at komme til Kolchis byggede Jason med gudinden Athenes hjælp skibet Argo og hyrede en lang række berømte helte til at hjælpe sig færden.

Efter mange farefulde oplevelser nåede heltene Kolchis, hvor kong Aietes pålagde Jason endnu en opgave, før han ville udlevere skindet: Han skulle spænde to ildsprudende okser for ploven og så dragetænder. Op af dragetænderne voksede krigere, som han skulle kæmpe imod.

Dette nægtede han  først, men gjorde det fordi kongens datter Medea, som var blevet forelsket i ham, gav ham en tryllesalve, der beskyttede ham imod ild og jern. Hun hjalp ham også med at klare dragen, der bevogtede Det Gyldne Skind. Ledsaget af Medea drog Argonauterne hjem og oplevede atter mange sælsomme ting.

Da de kom hjem narrede Medea Pelias' døtre ved at sige til dem at de kunne forynge Pelias ved at koge ham og for at bevise det, kogte hun en vædder og gjorde den til et lam. Men sådan gik det selvfølgelig ikke Pelias.

Jason og Medea giftede sig og bosatte sig i Korinth, hvor de fik to børn. 10 år senere ønskede Jason at skille sig fra Medea og gifte sig med den lokale kongedatter, og som hævn for denne ydmygelse dræbte Medea kongedatteren og de to børn, hun havde med Jason. Denne historie er skildret af digteren Euripides i tragedien Medea, der første gang blev opført i 431 f.Kr og mange gange siden.

Til forsiden